Webbsida

Allmänt om hur göra en hemsida/webbsida

En Hemsida/Webbsida är uppbygd med valbart antal enskilda Sidor. Varje sida med valbar längd och innehåll. Man väljer en av alla sidor till Startsida som man når med webbadressen. Övriga sidor går att nå med webbadressen + sidans enskilda namn. Man bygger upp alla sidor som en trädstruktur. Från Startsidan länkar till ett antal undersidor. Från dessa undersidor länkar vidare till nästa lager av undersidor o.s.v. Det unika med internets uppbyggnad är att dessa länkar kan vara till vilken sida som helst i hela världen inte bara egna sidor.

Varje sida bygger man upp med Block som kan ligga under varandra eller bredvid varandra. Varje Block kan innehålla text, bilder eller dokument. När en sida visas på en mobiltelefon får det inte plats med mer än ett Block på bredden. Har man placerat flera Block bredvid varandra kommer dessa Block på Mobilen att visas efter varandra. När man sitter vid en Dator och bygger upp sin sida bör man därför hela tiden kontrollera hur det blir på en Mobiltelefon. De flesta använder numera bara sin Mobiltelefon så det är mycket viktigt att det blir bra på den. Det man ska tänka på är textstorlek så att det blir läsbart på Mobiltelefon och att varje sida inte blir för stor så att man måste scrolla mycket. Bättre dela upp på fler sidor. För att hålla nere storleken på varje sida bör man inte ha med mer än nödvändigt av sådant som följer med till alla sidor som t.ex. Fotnot eller onödigt stort Huvud.

Det finns ett antal Webbhotell att välja på som ger plats på en server och som erbjuder verktyg och support. Det verktyg som behövs är ett program som hjälper till att bygga upp en webbsida. Det finns ett antal program att välja på. Varje Webbhotell har valt att supporta några få. En av de vanligaste är WordPress. De flesta Webbhotell tar betalt för sina tjänster.

Google erbjuder gratis Hemsida. Behöver bara ha ett Google konto som alla med Android mobil redan har. Gå till www.google.com/sites. Logga in med ditt Google konto. Klicka på Tomt. Skriv Hemsidans namn. Skriv titel. Infoga Block med olika funktioner. Välj Teman om du vill få förslag på färger och teckensnitt men det är inte nödvändigt. Välj Sidor för att skapa fler sidor att länka till. En enkel och tydlig länk är att Infoga Knapp. En Knapp är lätt att pricka med fingret på en mobiltelefon. När sidan är klar tryck på Publicera.


Att tänka på
Det man lägger ut kan ses av hela världen. Undvik personnamn och personliga uppgifter. Använd bara egna bilder. Bilder från internet eller böcker är ofta skyddade. Finns program som skannar hela internet efter skyddade bilder för att bötfälla.

                                                                                                                                         Sten Halvarsson