Visingsö

Visingsö resa 5 sep 2019


Torsdagen den 5/9 rullade bussen från Salem med 37 glada SPF:are söderut för att, efter fika i Stavsjö och polkagrisinköp i Gränna, färjas över till Visingsö. Där bjöds det först på lunch, rökt sik, och sedan rundresa med kunnig guide som berättade om historien och livet på ön, inte minst om ekplanteringarna och hur de sköts. Torsdagen avslutades på Hotell Elite i Jönköping med en god middag och en skön säng att vila i efter dagens strapatser.


Efter fredagens rikliga frukostbuffé gick färden norrut med första stopp vid Ellen Keys bostad Strand. Ett fantastiskt ställe som hon lät bygga inspirerad av Italiensk stil och där hon bodde de sista 16 åren av sitt liv.


Nästa stopp blev Vadstena där vi började med lunch och där vi sedan vandrade runt med vår guide. Klostret var ett måste liksom klosterkyrkan, som nu också är församlingskyrka. Klostret är ett s K dubbelkloster, d v s såväl nunnor som munkar levde där, åtskilda förståss. Här visar guiden det enda ställe där munkarna och nunnorna fick tala med varandra. På den fortsatta färden hemåt blev det rast och rundvandring i Gamla Linköping där godissugna fick sitt lystmäte i Cloettas butik.

Hemma igen kl 18 lite trötta men nöjda efter en mycket innehållsrik resa.


Text: Irene Beckman


Bilder från Strand, Ellen Keys bostad vid Vättern