Gamla nyheter

Avdelning 267 av SPF Seniorerna

Salem

2019-09-09


Torsdagen den 5/9 rullade bussen från Salem med 37 glada SPF:are söderut för att, efter fika i Stavsjö och polkagrisinköp i Gränna, färjas över till Visingsö. Där bjöds det först på lunch, rökt sik, och sedan rundresa med kunnig guide som berättade om historien och livet på ön, inte minst om ekplanteringarna och hur de sköts.

Torsdagen avslutades på Hotell Elite i Jönköping med en god middag och en skön säng att vila i efter dagens strapatser.


Efter fredagens rikliga frukostbuffé gick färden norrut med första stopp vid Ellen Keys bostad Strand. Ett fantastiskt ställe som hon lät bygga inspirerad av Italiensk stil och där hon bodde de sista 16 åren av sitt liv.


Nästa stopp blev Vadstena där vi började med lunch och där vi sedan vandrade runt med vår guide. Klostret var ett måste liksom klosterkyrkan, som nu också är församlingskyrka. Klostret är ett s K dubbelkloster, d v s såväl nunnor som munkar levde där, åtskilda förståss. Här visar guiden det enda ställe där munkarna och nunnorna fick tala med varandra. På den fortsatta färden hemåt blev det rast och rundvandring i Gamla Linköping där godissugna fick sitt lystmäte i Cloettas butik.

Hemma igen kl 18 lite trötta men nöjda efter en mycket innehållsrik resa.


Text: Irene Beckman


Bilder från resan publiceras i Bildgalleri 3.Länk till bildcollage


Resa till södra England i försommartid

 

På fredagsmorgonen den 17:e maj 2019 steg 24 förväntansfulla SPF-veteraner på bussen i Salem för vidare färd mot Arlanda och London. Ny buss tog oss vidare till Eastbourne där middag väntade på det fina hotellet vid stranden och Engelska kanalen.


På lördagen blev det stopp för promenad i den pittoreska byn Rye (Rie) och i den charmiga staden Tenterden varefter bussen fortsatte till Great Dexter där trädgårdslegenden Christopher Lloyd skapat en lustfylld trädgård, vacker och rolig på en och samma gång. Man undrar on han helt tappat kollen. Men allt var mycket genomtänkt.


Söndagen började med resa till Charleston Farm där den radikala Bloomsburygruppen bodde. Vanessa Bell, syster till Virginia Wolf, och hennes älskare Duncan Grant var den stora gruppens centralgestalter. Vi fick en bra guidad tur genom huset, som är ett enda stort konstverk. Mycket intressant att få höra om gruppen, hur de levde och verkade. Växter och konstverk samsades i den frodiga trädgården. Vi fortsatte till Brighton där de flesta stillade sin hunger med, förståss, ”Fish and Chips”, ett måste. Nationalrätt? Besök blev det sedan i det magnifika lustslottet ”The Royal Pavilion” som prinsen av Wales, sedermera kung George IV, lät uppföra. Det har indiska influenser på utsidan men kinesiska inuti. Det fungerade också som sjukhus under 1:a världskriget.


På måndagen besökte vi Sissinghurs Castle med en fantastisk trädgård anlagd på 1930-talet av författarinnan Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicolson. Bra överblick över trädgården fick vi som vågade oss upp i det höga tornet med sin smala och skrangliga trappa.

Efter att vi strosat runt fortsatte färden genom det vackra landskapet till Rudyard Kiplings hem, Bateman´s. Under rundvandringen i husset fick vi bl a ta del av beslutet att till dela honom nobelpriset 1907, 41 år gammal. Han är den yngste nobelpristagare någonsin.


Oj, redan tisdag och hemresa. Vart tar tiden vägen? Innan bussen skulle hämta oss hade vi tid att strosa runt lite på egen hand. För många blev det nog en glass i solskenet på någon liten servering vid stranden. På vägen mot London och Gatwick stannade vi till vid Chartwell, Winston Churchills hem där han bodde tillsammans med sin älskade Clementine. Huset är välbevarat, och från terrassen hade man en strålande utsikt över det böljande vackra öppna landskapet.

En halvtimmes bussfärd och vi kom till Gatwick för incheckning och sent flyg hem till Sweden igen där buss väntade för slutlig färd till Salem och Rönninge.

Intressanta dagar har det varit. Och intensiva.

2019-05-04


Det finns uppskattningsvis 400 000 svenskar som här och nu är i riskzonen för undernäring. De finns i din närhet, i hemmen men framförallt bland dem du aldrig ser. Det är en dold epidemi, ett folkhälsoproblem som nästan ingen talar om.
 
Vissa av de drabbade kommer att dö av sin undernäring, andra kommer behöva mer vård än vad som skulle vara nödvändigt och de allra flesta av dem har en lägre livskvalitet än de borde ha. Äldre utgör en särskild riskgrupp för att utveckla undernäring. Något som i Sverige orsakar omfattande kostnader, onödigt lidande och som framförallt skulle kunna förhindras med relativt enkla medel.
 
Rapporten ”Det undernärda Sverige” är unik i sitt slag eftersom den visar på hur många fall av undernäring som inte upptäcks i kommunerna. I rapporten kan du också läsa mer om forskning som gjorts kring kostnaderna för undernäring. Flera större studier har gjorts i bland annat England. I rapporten ”Det undernärda Sverige” sätts resultaten i perspektiv till våra svenska förhållanden och vad vi kan göra här. Rapporten är framtagen av Nutritionsnätverket i samarbete med SPF Seniorerna.

2019-04-04


Igår besöktes Birgittaklostret i Djursholm av SPF Salem. 

Denna resa genomfördes en vacker vårdag även om vinden var en aning kylig.

 

När vi kom fram till klostret väntade en smakfull lunch varefter syster Ida  tog hand om oss och informerade om hur man lever på klostret och dess bakgrund.

Vi fick veta att man är 16 nunnor som bor där, varav de allra flesta kommer från andra länder. Klostret har ett gästhem och man driver också ett äldreboende.

En huvudperson i klostrets tillkomst var Maria Elisabeth Hesselblad (1870 – 1957) född i Fåglavik som ligger i  Västergötland. Hon utvandrade till USA som 18-åring och utbildade sig till sjuksköterska. Hon blev senare svårt sjuk i blödande magsår och bestämde sig för att tillbringa sina sista dagar i Birgittahusen i Rom.

Men Elisabeth Hesselblads hälsa förbättrades och hon skapade ett intresse för den heliga Birgitta (1303 – 1373). Det fick till följd att det år 1923 invigdes ett svenskt Birgittinerkloster i Djursholm (bild 8).

Under andra världskriget arbetade hon aktivt för att skydda judar. För det fick hon 2004 postumt utmärkelsen ”Rättfärdig bland folken” av staten Israel.

Elisabeth Hesselblad helgonförklarades  2016. Då hade det  således gått 59 år efter hennes död.


Per-Erik Ekman


2019-02-10


Svar från kommunen har inkommit på SPF:s skrivelse gällande utökad kamerabevakning i Salem och Rönninge Centrum. Det är viktigt att det inspelade materialet sparas och överlämnas till polisen om det kan användas som bevisning. Självklart fortsätter SPF att bevaka frågan och följa upp om ingenting händer. När (inte om) nästa rånvåg kommer så hoppas vi på att kommunen agerat inom sina befogenheter :
"Vi ser med mycket stort allvar på situationerna som har varit och agerar därefter. Som kommun har vi dock vissa begränsningar och beivrande av brott är inte något kommunen har varken kunskap eller befogenheter att utföra, utan det är polisens uppgift. Vi gör dock vad vi kan från vår sida och vi ser bland annat över möjlighet till kamerabevakning i våra centrum. Redan idag finns det kameror i Salems centrum som fastighetsägaren ansvarar för och kameror vid Rönninge station som de som administrerar pendeltåget hanterar. Men vi kommer se över möjligheten att utöka den kamerabevakningen som finns idag.


Vänliga hälsningar

Victoria Skynäs

Säkerhetssamordnare"


2019 - 02-14

 

Årsmötet den 13 februari 2019

 

Rönningeborg var platsen för SPFSeniorerna i Salems årsmöte 2019. Kristallsalongen intill restaurangen är fin, både för själva mötet och minglet som föregick årsmötesmiddagen. Mötet var välbesökt, ungefär 50 medlemmar deltog.


Hans Jörlen omvaldes som ordförande, och styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Årsmötet leddes av Jan-Olof Andersson som med sin långa erfarenhet från regeringskansliet rutinerat navigerade kring och runt eventuella blindskär i dagordningen.


Middagen serverades i Matsalen, och vinerna därtill hade valts med omsorg av SpfSalems festdrottningar Margareta Johansson, Lisbeth Wiberg och Irene Beckman. Efter middagen blev det dragning av lotteriet och några glada vinnare kunde gå ut i vinterkvällen med vinster i form av vin, choklad eller blommor (som skänkts av kommunens egen Blomsterprinsessa Carina Kendall).


Klicka här så hamnar du mitt i ett bildcollage från tillställningen. 
2019-07-11


Prisundersökning - Coop dyrast i Salem


Måndagen den 8 juli så jämförde vi priser på dagligvaror på ICA i Salem Centrum och Coop i Rönninge. Den senare har ett rykte om sig att ha höga priser, men vi ville få svart på vitt. Ryktet visade sig stämma - ICA var 8% billigare. Varför ville vi då kolla priser? Jo, många seniorer har låg pension och varje hundralapp man kan spara in på mat är väsentlig. Om man handlar för en tusenlapp i veckan under ett år, vilket inte är orimligt för ett tvåpersonershushåll, så är det ungefär 4000 kr dyrare på Coop. 


Vi har inte räknat in ICA:s 5%-iga pensionärsrabatt på tisdagar i undersökningen. Ett tips till Coop är att se över sin prissättning.


Länk till undersökningen och insändare