England

Englandsresa 17 maj 2019


Resa till södra England i försommartid

 

På fredagsmorgonen den 17:e maj 2019 steg 24 förväntansfulla SPF-veteraner på bussen i Salem för vidare färd mot Arlanda och London. Ny buss tog oss vidare till Eastbourne där middag väntade på det fina hotellet vid stranden och Engelska kanalen.


På lördagen blev det stopp för promenad i den pittoreska byn Rye (Rie) och i den charmiga staden Tenterden varefter bussen fortsatte till Great Dexter där trädgårdslegenden Christopher Lloyd skapat en lustfylld trädgård, vacker och rolig på en och samma gång. Man undrar on han helt tappat kollen. Men allt var mycket genomtänkt.


Söndagen började med resa till Charleston Farm där den radikala Bloomsburygruppen bodde. Vanessa Bell, syster till Virginia Wolf, och hennes älskare Duncan Grant var den stora gruppens centralgestalter. Vi fick en bra guidad tur genom huset, som är ett enda stort konstverk. Mycket intressant att få höra om gruppen, hur de levde och verkade. Växter och konstverk samsades i den frodiga trädgården. Vi fortsatte till Brighton där de flesta stillade sin hunger med, förståss, ”Fish and Chips”, ett måste. Nationalrätt? Besök blev det sedan i det magnifika lustslottet ”The Royal Pavilion” som prinsen av Wales, sedermera kung George IV, lät uppföra. Det har indiska influenser på utsidan men kinesiska inuti. Det fungerade också som sjukhus under 1:a världskriget.


På måndagen besökte vi Sissinghurs Castle med en fantastisk trädgård anlagd på 1930-talet av författarinnan Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicolson. Bra överblick över trädgården fick vi som vågade oss upp i det höga tornet med sin smala och skrangliga trappa.

Efter att vi strosat runt fortsatte färden genom det vackra landskapet till Rudyard Kiplings hem, Bateman´s. Under rundvandringen i husset fick vi bl a ta del av beslutet att till dela honom nobelpriset 1907, 41 år gammal. Han är den yngste nobelpristagare någonsin.


Oj, redan tisdag och hemresa. Vart tar tiden vägen? Innan bussen skulle hämta oss hade vi tid att strosa runt lite på egen hand. För många blev det nog en glass i solskenet på någon liten servering vid stranden. På vägen mot London och Gatwick stannade vi till vid Chartwell, Winston Churchills hem där han bodde tillsammans med sin älskade Clementine. Huset är välbevarat, och från terrassen hade man en strålande utsikt över det böljande vackra öppna landskapet. En halvtimmes bussfärd och vi kom till Gatwick för incheckning och sent flyg hem till Sweden igen där buss väntade för slutlig färd till Salem och Rönninge. Intressanta dagar har det varit. Och intensiva.

Ett urval av bilder från resan....som synes god stämning på puben, fina trädgårdar som till exempel den i Sissinghurst Castle, piren i Eastbourne, Winston Churchills arbetsrum i Chartwell.

En bild också från Bloomsburygruppens boende - Charleston Farm.

Sista bilden visar några av deltagarna som laddar för hemresan - nöjda och belåtna med en fin resa.

(Tack till fotograferna Olle, Irene och Lisbeth, hoppas att ingen är glömd!)

Bonusbild!!!

Notera det som vid första ögonkastet ser ut som en tavla på väggen ovanför Churchills öppna spis.

Det är i själva verket en spegel och i den syns fotografen - Lena Glimvik.