År 2022

Brev från ordföranden 22 januari 2022


Kära medlemmar,


Jaha, så var vi där igen – restriktioner, karantän, smittspridning. Ibland känns det som att det bara är att kasta in handduken, men då blir det ju bara mer tvätt. Men hav förtröstan….rätt vad det är så är smittkurvorna på väg ner, temperaturen upp (utomhus alltså) och normalitet utbryter.


På tal om det – snart börjar de gemensamma promenaderna igen efter ett litet uppehåll. Vi drar igång den 10 februari med start vid Biblioteket och torsdagen därefter, den 17 februari blir det Tipsrunda med start vid Koloniområdet Garnuddsvägen. Alla medlemmar är välkomna och vill ni ta med en kompis som ännu inte har gått med i föreningen så ta med den också. Vem vet – hen kan bli vår 308:e medlem! Faktum är att promenader är de enda aktiviteterna som vi har kvar i kalendern innan den planerade bussresan till Waldemarsudde den 16 mars. Besked om den ska genomföras lämnar vi efter nästa styrelsemöte som vi har den 9 februari.


Visste ni att vi har åtskilliga medborgare i kommunen som fyllt 65? Jag har inte den exakta siffran men en massa potentiella medlemmar går omkring på byn, ovetande om alla poänger som är förknippade med ett medlemskap. Jag funderar på att föreslå mina kollegor i styrelsen att vi ska ha en liten kampanj för att höja siffran 307 till ungefär 350 innan årets slut. Man kan ju tänka sig en tävling där bäste värvare vinner till exempel att bli bjuden på en fika med bulle på Kaffestugan tillsammans med två representanter för styrelsen. Om inte detta bedöms tillräckligt attraktivt så får vi hitta på något annat.


Årsmötet är som tidigare meddelats uppskjutet tills vidare. Förra årsmötet hade vi utomhus – på Glassbaren i Rönninge – och kanske blir det ett da capo i år. Det går ju fint att ha årsmötet utomhus om det är någorlunda varmt, Glassbaren har tak över sittplatserna så inte ens regn kan störa förhandlingarna.


Så lite annat som inte har direkt med vår förening att göra;

En sak som är bra för humöret, pumpen och balansen - om man kan och har lust - är att röra på kroppen ibland. I vårt hushåll flyttar vi undan soffbordet och ställer oss framför TV:n när Sofia drar igång ”Hemmagympa” på morgonkulan. En bra sak med hennes gympa är att den kan utföras sittandes på en stol, stående med stolsryggen som stöd eller ännu tuffare… stående utan något att hålla i. Det är kanske inte så smart att vara med i gruppgymnastik inomhus på ett tag, dessutom svårt att studsa runt på ett gymnastiksalsgolv med munskydd. Så Sofias gympa är ett bra substitut.


En annan bra grej är att låta hjärncellerna få lite stärkande massage ibland, och vad är då bättre än en god bok? Biblioteket har en bra service som heter Boken kommer. Den finns för de som har svårt att ta sig till biblioteket. Läs på deras hemsida https://bibliotek.salem.se/web/arena/boken-kommer

vad som gäller för att få ta del av detta.


Roligare än så här blev ordförandebrevet inte den här gången…. och mer information om vad SPFSeniorerna i Salem håller på med kommer jag inte på. Så då stänger vi butiken men jag hör av mig efter nästa styrelsemöte och rapporterar om alla kloka beslut som vi har fattat.


Bästa hälsningar

PO Lindberg


Brev från ordföranden 18 februari 2022


Vänner,

Två särskilt glada nyheter:


  1. Idag på morgonen kom det en blåmes på lägenhetsvisning i vår fågelholk som sitter på carportens vägg. Efter en liten stund så syntes han (hon?) igen i entrén och flög iväg. Vi hoppas att planlösningen i holken passade den blivande familjen och att det blir inflyttning snart. Snart är alltså våren här på allvar.


  1. Årets första Tipspromenad ägde rum igår. 17 deltagare, kluriga frågor, fikapaus vid Garnudden. Det var trevligt att träffas igen!


Därmed över till andra nyheter. Som tidigare meddelats så åker vi med chartrad buss till Prins Eugens Waldemarsudde den 16 mars. Anmälningsläget är utmärkt, i skrivande stund har vi 29 anmälda. Trist nog kan inte hustru Margareta och jag delta i detta evenemang, vi är nämligen i södra Spanien då – mycket tråkigt, men vi får ta Picassomuseet i Malaga istället. Om det inte är för varmt den dagen.


Årsmöte har vi den 30 mars på Rönningeborg. Det innebär att vi kommer hyfsat i fas i tidsspannet mellan två årsmöten. Kallelse med dagordning finns här på vår hemsida under fliken Aktuellt. Vi ska såklart ha en trevlig måltid tillsammans, de som vill delta i den sätter in 275kr på vårt giro eller swishar.


Vid det senaste styrelsemötet, den 8 februari, diskuterade vi flitigt hur vi ska lägga upp höstens program. Den stora grejen är ju bussresan till Skåne i slutet av september. Så snart vi spikat datum, resrutt och pris så får ni information om det. Men några detaljer återstår att reda ut.


Bästa hälsningar

PO Lindberg


Onsdag 30 mars kl 18:00 Årsmöte 2022

Brev från ordföranden 1 april 2022


Först en uppföljande rapport rörande det blåmespar som inspekterade vår fågelholk på carportens vägg tidigare på vårvintern. Jag berättade inledningsvis om dem i det förra ordförandebrevet. De har nu flyttat in och mantalsskrivit sig. Herr och fru Blåmes flyger som tättingar (sic!) med små bitar av mossa och fjolårsgräs i näbben och inreder lyan. Vi kommer att fortsätta bevaka utvecklingen.


Årsmötet avklarat! Egentligen var det planerat till mitten av februari, men då kom ju den tredje -, eller var det den fjärde - vågen av det räliga viruset. Men nu är vi någorlunda i fas och kan ladda om för ett årsmöte i laga ordning i februari 2023. Styrelsen omvaldes i sin helhet och vi tackar för förtroendet. Dessutom hade en motion lämnats in till årsmötet, första gången vi har behandlat en sådan vad jag vet. Speciellt tack för det initiativet. Den efterföljande middagen var väldans trevlig och det var fin stämning i lokalen. Ett fylligt bildmaterial finns att beskåda under fliken Aktuellt/Årsmöte 2022 här på hemsidan.


Nu planerar vi för ett antal aktiviteter under resten av året, med Skåneresan i september som höjdpunkt. Men innan dess blir det en endagstur till Grisslehamn den 4 maj, med besök på Albert Engström-museet. Sista dag för anmälan närmar sig med stormsteg – 9 april. Programmet för resten av året finns att studera här på hemsidan.


Vi behöver bli fler medlemmar. Nu är vi ungefär trehundra. Med tanke på att 16,5% av invånarna i vår kommun är 65 år eller äldre så finns det ju en stor potential. Under våren ska vi dra igång en kampanj för att öka antalet medlemmar. Hur det ska gå till ska vi slå på trumman för i vår Facebook-grupp och här på hemsidan.


SpfSeniorerna ska ju inte bara ägna sig åt trevliga arrangemang och resor – utan också vara en organisation som tar till vara den årsrika delen av populationens intressen. Mycket av opinionsarbetet sköts via Förbundet men lokalt ska vi bevaka hur de olika politiska partierna agerar i äldrefrågor inför kommunvalet.


Tack för mig för den här gången.

PO Lindberg


Brev från ordföranden 7 juni 2022


Kära vänner!


Idag hade vi det sista styrelsemötet för vårterminen 2022. Huvudnumret på agendan var höstens program och finslipning av detaljer – ”Har vi bokat bord till Salemsdagen den 27 augusti? Någon som har ideér kring plats och dag för Julbord? Hur gör vi för att glutenallergiker ska kunna få något att äta på Skåneresan i september?” Ett axplock av diskussionspunktet alltså.


Viktigt är också medlemsvärvning. Ni medlemmar har faktiskt rekryterat sex nya proselyter under den senaste månaden. De är registrerade och nu väntar vi med spänning på att de ska betala avgiften – när den har kommit in så får värvaren en oskrapad Trisslott!


Vi fortsätter med Tipsrundor den första torsdagen i månaden, datum, tid och plats finns angivet i Höstprogrammet som ni hittar här på Hemsidan. Dessutom är det utdelat i er brevlåda.


I höstprogrammet dyker en kär bekant upp; Bengt G. Gustavsson. Han har ju gästspelat som föreläsare hos oss tidigare, vi minns alla hur han med talande åtbörder och expressivt uttryck lärde oss skillnaden mellan Plantskola och Handelsträdgård! Jag för min del kommer aldrig igen att blanda ihop dessa två näringar. Nu ska han berätta om framväxten av nykterhets – och frikyrkorörelsen i vårt (då) lilla samhälle i slutet av 1800-talet.


Kulturskolan i Salem är en institution att värna om. Många talanger på musikens estrader är sprungna ur denna tonala kuvös. Onsdagen den 12 oktober ordnar vi en musikalisk afton på Rönningeborg med elever och lärare. Det blir något gott att äta och för de som så önskar ett glas vin. Kolla i Höstprogrammet om pris, exakt tid och hur anmälan ska gå till.


Det finns några andra aktiviteter planerade för hösten, men detaljerna kring dessa är inte helt glasklara ännu. Håll därför koll i Facebook-gruppen spfsalem eller här på hemsidan.


Ja, det var allt för den här gången. Jag säger som Konungen: Glad Midsommar!

PO Lindberg

Brev från ordföranden 7 september 2022


Kära vänner!


I tidigare brev har jag haft en kort inledning om tillståndet i vår fågelholk på carporten. Tidigt i våras rapporterade jag om blåmesfamiljens tillökning, sedan kom det herr och fru flugsnappare och övertog lyan och nu …..hundra bålgetingar, stora som helikoptrar! De har ockuperat holken och bevakar svartsjukt ingången med en ordningsvakt som kollar så att det verkligen är en släkting som kommer för att lämna lite mat. Nu är ju bålgetingars lynne bättre än vad ryktet säger, men det är ändå med en viss försiktighet som vi går till bilen för att köra ut den. Framåt november så hoppas vi att kunna renovera holken så att vi till nästa säsong kan få tillbaka fjäderprydda hyresgäster i ställetför getingar.


I måndags hade vi vårt första samarrangemang med PRO – en politikerutfrågning i Murgrönan. Man får nog säga att det gick fint, ungefär 120personer i publiken och sex politiska partier representerade. God stämning och många besked, både tydliga och lite mer svävande. Ett par av politikerna hade uppenbara svårigheter i den avslutande frågerundan och fumlade lite väl länge med de röda nej - och gröna ja-lapparna. En av politikerna (av pietetsskäl avslöjar jag inte vem) försökte trassla sig ur situationen genom att svara både ja och nej samtidigt men den gubben gick vi inte på.


I vart fall var det ett bra samarbete med PRO. Vi planerade tillställningen tillsammans, skrev gemensam inbjudan och grunnade på vilka frågor som skulle ställas. Dessutom så var vi med och serverade fika vid det efterföljande minglet. Huruvida vi ska fortsätta med fler samarrangemang ska vi prata om i styrelsen på nästa möte.


När detta brev författas är det tidig onsdagsmorgon, kaffet och tidningen avklarade och vi laddar för nästa event…Bengt O Gustavsson kommer till medlemsmöte och berättar om Salems – och Rönninges historik, med särskild inriktning på frikyrkans framväxt i slutet av 1800-talet. Det är tredje gången som Bengt kommer till oss, tidigare har det handlat om handelsträdgårdar och gatunamn.


Jag påminner om att vi har en medlemsvärvningskampanj – vi behöver bli fler! Om du har värvat en kompis, släkting eller granne så hör av dig till info@spfsalem.se. När vederbörande betalat avgiften så får du en oskrapad Trisslott som tack.


Nästa medlemsmöte har vi den 12 oktober på Rönningeborg. Då kommer elever från Kulturskolan och underhåller med sång och musik, vi seniora medborgare äter en välförtjänt god landgång och sippar på ett glas gott vin samtidigt. Detaljer finns i höstens program här på hemsidan.


Med hälsning

PO Lindberg


Brev från ordföranden december 2022


Vänner!


Nu har den första snön anlänt. Halkskydd på alltså när vi ska gå på promenad. Märkligt – för en knapp vecka sedan så var det +15 grader och fullt solsken, gräset växte så det knakade och vi plockade tre fina hallon i trädgården.


Den 16 november så hade vi Medlemsmöte i Lilla Murgrönan. Normalt kommer 20-30 deltagare och vi hade förberett kaffe och bulle för ungefär det vanliga antalet medlemmar. Men – vi fick bära in extrastolar, låna engångskaffemuggar hos Biblioteket och dela kakorna på mitten för att de nödtorftigt skulle räcka. Det blev 47 i publiken till slut. Vad var det då som drog till sig så stort intresse? Jo – vi hade bjudit in Salem-Röda Korsets ordförande Sara Hommen som berättade om krisförberedelser. Dessutom så gjorde undertecknad en överblick om elförsörjningen i Sverige och vilka risker det finns för planerade eller oväntade el-avbrott. Nu finns det en länk till RödaKorset på vår hemsida för den som vill veta mer eller anmäla sig som volontär.


Vi blir fler och fler medlemmar i vår förening. Om det beror på att vi ger en oskrapad Triss-lott för varje värvad ny medlem eller på att vi har en bra verksamhet låter jag vara osagt. Men faktum är att vi har en väldigt bra sammansatt styrelse med mycket kreativitet och arbetsglädje.


Sista Tipsrundan för året går vi den 1 december. Start 10.30 vid Koloniområdet Garnudden. Frågetema för den här gången avslöjas i samband med utdelning av tipslappar. Den 8 december drar vi till Bommersvik och äter julbord. 40 anmälda så vi fyller nästan bussen. Trevligt. Och sista programpunkten är ”Årets böcker” på Murgrönan den 14 december. Sen tar vi jullov.


Under hösten har styrelsen jobbat med 2023-års program. Vi är klara nu, vår egen designchef Lisbeth W. har utformat programmet -det ska tryckas och dimper ner i era brevlådor fram emot jul. Jag kan redan nu berätta att vår ”långresa” går till Dalsland på försommaren. I utskicket finns det också kallelse till årsmöte den 22 februari. Då ses vi på Rönningeborg och njuter av en fin buffé efter mötet.


Ja, det var dagens epistel.


Hälsningar

PO Lindberg


Julbrev från ordföranden 2022


Sådärja, nu har vi haft årets sista medlemsmöte och all energi kan inriktas mot julförberedelser. Den 14 december var vi en rejäl skara SPF-medlemmar som bänkade oss i Murgrönan för att lyssna till Bibliotekets Irene och Carola som gick igenom vilka av årets böcker som är extra läsvärda. Jag för min del fastnade för en bok om spionen Stig Bergling, han som hade permission från fängelset och promenerade ut genom en bakdörr i ett hyreshus i Rinkeby medan Säpo satt och höll benkoll på huvudentrén. Sedan tog han färjan från Grisslehamn och vidare till det stora landet österut. Dessutom blev jag intresserad av en bok om ”RevolverHarry” – polisen som introducerade kriminalteknik i Sverige. Nu har jag alltså avslöjat en del om mina litterära preferenser. För att höja nivån kan jag meddela att jag också gillade ”Den lodande människan” av PatrikSvensson samt ”Fri” av Lea Ypi. Hela listan: här på hemsidan


Vårens program är nu klart, kommer i brevlådan eller för de av er som föredrar att läsa på skärmen så finns det också på spfsalem.se. Det finns några riktiga godbitar i programmet, inte minst tredagarsresan till Dalsland i juni. Måste nämna att vi kör vidare med Tipsrundorna en gång i månaden. Nu börjar det bli klurigt att hitta på teman. Vi har haft blommor, huvudstäder i Europa, nobelpris, författare, årstider och 28 ytterligare. Tacksam för ett mail med begåvade förslag på nya ämnen.

Kallelse till Årsmöte den 22 februari finns också att läsa på Hemsidan, vi ska vara på Rönningeborg och efter mötet så blir det lite god mat och ett glas vin för de som så önskar.


Vi blir fler medlemmar stup i kvarten! Styrelsen har ju utlovat en oskrapad Trisslott för varje ny som ni värvar. Skicka ett mail till mig med namn på den nya medlemmen – jag kollar så att hen betalat medlemsavgiften - påminn mig sedan om Trisslotten. Jag har en bunt i plånboken som jag kan plocka fram.


På tal om julförberedelser… för oss i denna fredliga del av världen är det helt annorlunda bestyr än för det plågade folket i Ukraina. Såg ni bilden i media på det gamla paret som sitter och håller om varandra i ruinerna av sitt sönderbombade hus? Här julstädar vi och plockar fram tomtar och ljus att ställa på fönsterkarmen – i Kiev sopar man granatsplitter och krossade fönsterglas. Ett julklappstips är att swisha en peng till Röda Korsets riktade Ukrainainsamling - 900 80 79.


Så, kära medlemmar i föreningen – en riktigt God jul tillönskas från alla oss i styrelsen och vi ses 2023.


PO Lindberg