År 2022

Brev från ordföranden 22 januari 2022


Kära medlemmar,


Jaha, så var vi där igen – restriktioner, karantän, smittspridning. Ibland känns det som att det bara är att kasta in handduken, men då blir det ju bara mer tvätt. Men hav förtröstan….rätt vad det är så är smittkurvorna på väg ner, temperaturen upp (utomhus alltså) och normalitet utbryter.


På tal om det – snart börjar de gemensamma promenaderna igen efter ett litet uppehåll. Vi drar igång den 10 februari med start vid Biblioteket och torsdagen därefter, den 17 februari blir det Tipsrunda med start vid Koloniområdet Garnuddsvägen. Alla medlemmar är välkomna och vill ni ta med en kompis som ännu inte har gått med i föreningen så ta med den också. Vem vet – hen kan bli vår 308:e medlem! Faktum är att promenader är de enda aktiviteterna som vi har kvar i kalendern innan den planerade bussresan till Waldemarsudde den 16 mars. Besked om den ska genomföras lämnar vi efter nästa styrelsemöte som vi har den 9 februari.


Visste ni att vi har åtskilliga medborgare i kommunen som fyllt 65? Jag har inte den exakta siffran men en massa potentiella medlemmar går omkring på byn, ovetande om alla poänger som är förknippade med ett medlemskap. Jag funderar på att föreslå mina kollegor i styrelsen att vi ska ha en liten kampanj för att höja siffran 307 till ungefär 350 innan årets slut. Man kan ju tänka sig en tävling där bäste värvare vinner till exempel att bli bjuden på en fika med bulle på Kaffestugan tillsammans med två representanter för styrelsen. Om inte detta bedöms tillräckligt attraktivt så får vi hitta på något annat.


Årsmötet är som tidigare meddelats uppskjutet tills vidare. Förra årsmötet hade vi utomhus – på Glassbaren i Rönninge – och kanske blir det ett da capo i år. Det går ju fint att ha årsmötet utomhus om det är någorlunda varmt, Glassbaren har tak över sittplatserna så inte ens regn kan störa förhandlingarna.


Så lite annat som inte har direkt med vår förening att göra;

En sak som är bra för humöret, pumpen och balansen - om man kan och har lust - är att röra på kroppen ibland. I vårt hushåll flyttar vi undan soffbordet och ställer oss framför TV:n när Sofia drar igång ”Hemmagympa” på morgonkulan. En bra sak med hennes gympa är att den kan utföras sittandes på en stol, stående med stolsryggen som stöd eller ännu tuffare… stående utan något att hålla i. Det är kanske inte så smart att vara med i gruppgymnastik inomhus på ett tag, dessutom svårt att studsa runt på ett gymnastiksalsgolv med munskydd. Så Sofias gympa är ett bra substitut.


En annan bra grej är att låta hjärncellerna få lite stärkande massage ibland, och vad är då bättre än en god bok? Biblioteket har en bra service som heter Boken kommer. Den finns för de som har svårt att ta sig till biblioteket. Läs på deras hemsida https://bibliotek.salem.se/web/arena/boken-kommer

vad som gäller för att få ta del av detta.


Roligare än så här blev ordförandebrevet inte den här gången…. och mer information om vad SPFSeniorerna i Salem håller på med kommer jag inte på. Så då stänger vi butiken men jag hör av mig efter nästa styrelsemöte och rapporterar om alla kloka beslut som vi har fattat.


Bästa hälsningar

PO Lindberg


Brev från ordföranden 18 februari 2022


Vänner,

Två särskilt glada nyheter:


  1. Idag på morgonen kom det en blåmes på lägenhetsvisning i vår fågelholk som sitter på carportens vägg. Efter en liten stund så syntes han (hon?) igen i entrén och flög iväg. Vi hoppas att planlösningen i holken passade den blivande familjen och att det blir inflyttning snart. Snart är alltså våren här på allvar.


  1. Årets första Tipspromenad ägde rum igår. 17 deltagare, kluriga frågor, fikapaus vid Garnudden. Det var trevligt att träffas igen!


Därmed över till andra nyheter. Som tidigare meddelats så åker vi med chartrad buss till Prins Eugens Waldemarsudde den 16 mars. Anmälningsläget är utmärkt, i skrivande stund har vi 29 anmälda. Trist nog kan inte hustru Margareta och jag delta i detta evenemang, vi är nämligen i södra Spanien då – mycket tråkigt, men vi får ta Picassomuseet i Malaga istället. Om det inte är för varmt den dagen.


Årsmöte har vi den 30 mars på Rönningeborg. Det innebär att vi kommer hyfsat i fas i tidsspannet mellan två årsmöten. Kallelse med dagordning finns här på vår hemsida under fliken Aktuellt. Vi ska såklart ha en trevlig måltid tillsammans, de som vill delta i den sätter in 275kr på vårt giro eller swishar.


Vid det senaste styrelsemötet, den 8 februari, diskuterade vi flitigt hur vi ska lägga upp höstens program. Den stora grejen är ju bussresan till Skåne i slutet av september. Så snart vi spikat datum, resrutt och pris så får ni information om det. Men några detaljer återstår att reda ut.


Bästa hälsningar

PO Lindberg


Onsdag 30 mars kl 18:00 Årsmöte 2022

Brev från ordföranden 1 april 2022


Först en uppföljande rapport rörande det blåmespar som inspekterade vår fågelholk på carportens vägg tidigare på vårvintern. Jag berättade inledningsvis om dem i det förra ordförandebrevet. De har nu flyttat in och mantalsskrivit sig. Herr och fru Blåmes flyger som tättingar (sic!) med små bitar av mossa och fjolårsgräs i näbben och inreder lyan. Vi kommer att fortsätta bevaka utvecklingen.


Årsmötet avklarat! Egentligen var det planerat till mitten av februari, men då kom ju den tredje -, eller var det den fjärde - vågen av det räliga viruset. Men nu är vi någorlunda i fas och kan ladda om för ett årsmöte i laga ordning i februari 2023. Styrelsen omvaldes i sin helhet och vi tackar för förtroendet. Dessutom hade en motion lämnats in till årsmötet, första gången vi har behandlat en sådan vad jag vet. Speciellt tack för det initiativet. Den efterföljande middagen var väldans trevlig och det var fin stämning i lokalen. Ett fylligt bildmaterial finns att beskåda under fliken Aktuellt/Årsmöte 2022 här på hemsidan.


Nu planerar vi för ett antal aktiviteter under resten av året, med Skåneresan i september som höjdpunkt. Men innan dess blir det en endagstur till Grisslehamn den 4 maj, med besök på Albert Engström-museet. Sista dag för anmälan närmar sig med stormsteg – 9 april. Programmet för resten av året finns att studera här på hemsidan.


Vi behöver bli fler medlemmar. Nu är vi ungefär trehundra. Med tanke på att 16,5% av invånarna i vår kommun är 65 år eller äldre så finns det ju en stor potential. Under våren ska vi dra igång en kampanj för att öka antalet medlemmar. Hur det ska gå till ska vi slå på trumman för i vår Facebook-grupp och här på hemsidan.


SpfSeniorerna ska ju inte bara ägna sig åt trevliga arrangemang och resor – utan också vara en organisation som tar till vara den årsrika delen av populationens intressen. Mycket av opinionsarbetet sköts via Förbundet men lokalt ska vi bevaka hur de olika politiska partierna agerar i äldrefrågor inför kommunvalet.


Tack för mig för den här gången.

PO Lindberg