Aktuellt

Avdelning 267 av SPF Seniorerna

Salem

Torsdagen den 18 juli steg 14 förväntansfulla medlemmar ombord på bussen i Rönninge för  vidarefärd norrut mot Höga Kusten.

Stopp blev det i "Mellanfjärden", en gammaldags fiskeby, där det serverades en härlig fisklunch.


Bussen rullade vidare, och efter att få färdas på Höga Kustenbron över Ångermanälven och få ta del av den bedårande utsikten  gjordes ett stopp i Lunde där vi påmindes om de fasansfulla händelserna i Ådalen 1931 .


Därifrån var det inte långt till Kramfors och hotell Kramm, där middag väntade. 

En fantastisk dag. Härlig båttur på Sveriges längsta fjärd, Ullångerfjärden, 25 km, ut till Ulvön där det blev en lektion om surströmming med avsmakning. Inte ett moln på himlen på hela dagen.


Efter frukost lämnade vi Kramfors för resa till Sundsvall. På vägen besöktes Döda Fallet och vi fick ta del av den märkliga historien om Vildhussen och hur han lyckades tömma en hel sjö och den mäktiga Storforsen blev torrlagd,  Nästa stopp blev i Utanede i Ragunda kommun där en fantastisk guide berättade om hur kung Chulalongkorn i slutet av 1800-talet besökte Sverige och vad som sedan hände fram till 1997 då man började bygga den Thailändska Paviljongen, som stod klar och invigdes 19 juli 1997. Två märkliga händelser uppe i östra hörnet av Jämtland.


Efter en härlig middag och en god natts  sömn på anrika hotell Knaust gick färden hemåt. På vägen blev det stopp i Järvsö med lunch och besök på Stenegården, ett världsarvscentrum med hantverk, konst, byggnadsvård . Ett mycket populärt utflyktsmål. Alla var mycket nöjda med  resan som inte bara inneburit vackra vyer utan även historik kring de platser som besökts.


Bilder från Höga Kusten2019 -01- 20


Skrivelse till kommunen